سوء تغذیه چیست؟ از سوء تغذیه چه می دانیم ؟ عوارض سوء تغذیه چیست؟عوامل ایجاد بیماری سوء تغذیه چیست ؟انواع سوء تغذیه چیست؟ تشخیص سوء تغذیه در افراد چگونه است؟
در صورت مصرف ناکافی مواد غذایی در دوران کودکی، نوجوانی و بزرگسالی نوعی بیماری به نام سوء تغذیه در فرد ایجاد می شود که باید آن را جدی بگیرد و به متخصص تغذیه مراجعه و با رژیم غذایی این بیماری را بهبود ببخشد.
هنگامی که رژیم غذایی فرد از مواد مغذی کافی و یا تعادل نادرست بین مواد غذایی مصرف شده ، وجود نداشته باشد، دچار این عارضه می شود و سلامتی فرد با مشکل مواجه می شود.
علل بروز سوء تغذیه می تواند تغذیه نامناسب، درآمد ناکافی، تامین سخت مواد غذایی و وضعیت بد روحی و جسمی را مثال زد.
افرادی که به دلیل تامین نشدن بدن آن ها با مواد غذایی ، لاغر هستند نیز دچار نوعی سوء تغذیه می باشند. این عارضه زمانی رخ می دهد که بدن افراد، مواد لازم برای تامین انرژی و مواد معدنی لازم را دریافت نمی کند و این امر اختلال در رشد و کاهش وزن را به همراه دارد.
همچنین اگر در تامین مواد مغذی برای بدن افراد، تعادل وجود نداشته باشد، آن ها هم نیز دچار سوء تغذیه می شوند و می تواند منجر به چاقی شود.
با مصرف اندک مواد غذایی و داشتن رژیم تغذیه ای محدود یا به وجود آمدن شرایطی که در آن از رسیدن مواد مغذی لازم به بدن امتناع می شود و تعادل لازم برای مصرف مواد غذایی از بین می رود ، تاثیر بسیار مخربی بر بدن می گذارد . در مواردی نیز این امر تهدیدی برای زندگی فرد محسوب می شود.
زمانی که مواد غذایی خاصی را زیاد و یا کمتر از میزان لازم مصرف می کنیم، با سوء تغذیه مواجه می شویم . ناتوانی در تامین مواد غذایی مورد نیاز بدن هنگامی رخ می دهد که فرد به دلیل مصرف کم، با فقدان مواد غذایی مواجه می شود. در این افراد کمبود ویتامین ها، مواد معدنی و دیگر نیاز های بدن برای بهبود عملکرد بدن وجود ندارد.
سوء تغذیه منجر به عوارضی نظیر موارد زیر می شود :
برای مثال برخی کمبودها می تواند باعث ایجاد مشکلات خاصی شود از جمله:
این کمبود در سراسر جهان باعث بروز مشکلات بینایی در کودکان می شود.
یکی از مهمترین بیماری های این کبود؛ اسکوربوت است. که با مصرف کم سبزیجات تازه و میوه جات در رژیم غذایی فرد ایجاد می شود.
در افراد مسن، کودکان ، افرادی که الکل زیاد مصرف می کنند، افراد درگیر با شرایط خاص روحی، در معرض خطر این کمبود هستند. این عارضه و کمبود در افراد، سبب بروز بیماری به نام کواشیورکور (حالت شدید سوء تغذیه) می شود.
از علائم مهم این مشکل، متورم شدن شکم می باشد.
ماراسموس ، حاصل قدرتمند این کمبود و دیگر مواد غذایی است که فرد مبتلا دارای عضلات بسیار ضعیف و چربی کم در بدن می باشد.
در صورت مشاهده این علائم در افراد با سنین مختلف باید به متخصص تغذیه مراجعه و تحت یک مشاوره تغذیه ای خوب و برنامه غذایی صحیح قرار بگیرد.
این علائم می تواند :
بیماری سوء تغذیه تنها به دلیل فقدان مواد غذایی یا مصرف کم آن ها ایجاد نمی شود. بلکه می تواند در صورت مصرف زیاد مواد مغذی فرد دچار انواع مختلف سوء تغذیه گردد که انواع آن شامل :
در این نوع بیماری، اختلال فرد در رشد مورد انتظار در قد یا وزن و بر اساس سن و جنسیت مورد نظر می باشد.
کواشیورکور مشخصه این نوع بیماری، اِدِم دو طرفه در پاها و کف پاها می باشد، در نتیجه کودکی که با این نوع کمبود تغذیه مواجه است، تپل به نظر می رسد.
زمانی اتفاق می افتد که چربی و بافت بدن برای تامین مواد مغذی مورد نیاز به سرعت تحلیل می شود.
ماراسموس و کواشیورکور هر دو علائم فوق را در بر می گیرد.
این نوع بیمار در اثر کمبود ملایم تا شدید ویتامین های C ,B , A , D و کلسیم ، فولات ، ید ، روی ، آهن و سلنیوم ایجاد می شود.
این نوع بیماری در تغذیه طولانی مدت اتفاق افتاده و آثار آن ماندگار تر می باشد. این نوع سوء تغذیه قبل از تولد و به خاطر وضعیت سلامتی مادر شروع و به سرکوب رشد کودک به دنیا آمده منجر می شود. در صورتی که کودک دچار این مشکل باشد، باید سریع تر تحت درمان قرار گیرد چرا که پس از گذشت زمان این بیماری دیگر قابل درمان نیست.
این بیماری بر اثر کاهش وزن ناگهانی و شدید ایجاد می شود و به سه نوع تغذیه بالینی ماراسموس ،کواشیورکور ، ماراسموس-کواشیورکور تقسیم می شود.
افرادی که احساس می کنند دچار بیماری سوء تغذیه هستند باید هر چه سریع تر به متخصص و کارشناس تغذیه جهت درمان این عارضه مراجعه کنند. در صورت مظنون شدن دکتر به بیماری های کرون ، سلیاک یا موارد دیگر، برای آن ها تست آزمایشگاهی تجویز می کند که این آزمایشات عبارت است از:
پس از تشخیص این عارضه توسط پزشک و بررسی علام بروز آن، یک برنامه غذایی مناسب تهیه می شود و در طول درمان بیمار، پزشک با او همراه می شود تا بهترین رژیم درمانی به نسبت سن و شرایط روحی فرد به بهبود آن کمک کند و در صورت نیاز با او صحبت کند.
درمان به نوع و شدت سوء تغذیه و وجود موقعیت ها یا ناهنجاری های اصلی بستگی دارد. درمان این بیماری شامل موارد زیر می باشد :
_______________________________________________
راه های ارتباطی با خانم راضیه رجبی
شماره تماس : ۰۹۳۵۳۱۶۶۶۰۶
آدرس پیج اینستاگرام خانم راضیه رجبی
کانال آپارات خانم راضیه رجبی
کانال نماشا خانم راضیه رجبی
_______________________________________________
سایر مطالب
نظر دهید