برخی از افراد به دلیل ارگانیک بودن پروتئین سویا در برنامه های غذایی از آن استفاده می کنند، ولی برخی دیگر به دلیل استروژنی بودن آن در رژیم غذایی خود از آن استفاده نمی کنند. سویا به عنوان سلطان پروتئین های گیاهی شناخته می شود. اگر جزء افرادی هستند که از سویا در رژیم غذایی خود استفاده می کنید حتما تا کنون در رابطه با مطالبی که خواص آن را نقض می کنند خوانده اید و برای شما سوالاتی ایجاد شده است. ما در این مطلب توضیح جامعی در زمینه مزایا و عوارض سویا بیان خواهیم نمود.
از یک گیاه یک ساله به اسم سویا، پروتئین سویا به دست می آید که از اعضای خانواده حبوبات است. حدود ۵۰۰۰ سال پیش تا کنون از سویا در برنامه های غذایی استفاده می شد. این پروتئین به عنوان با ارزش ترین و همچنین با کیفیت ترین پروتئین گیاهی شناخته می شود. در این پروتئین گیاهی ۹ آمینواسید ضروری بدن وجود دارد.
در سویا حدود۳۰ درصد کربوهیدرات، ۳۶ درصد پروتئین، ۱۹ درصد روغن است.
لازم به ذکر است که در دانه های کوچک لوبیا به میزان قابل توجهی روی، آهن، ویتامین E، فسفر، پتاسیم و همچنین ب کمپلکس قرار دارد.
طبق تحقیقات صورت گرفته، سویا می تواند باعث کاهش وزن در افراد شود. این کار با کاهش و یا توقف تولید چربی در زنان انجام می شود. سویا دارای ترکیبات بیواکتیوی می باشد که منجر به کاهش سلول های چربی می گردد. این تنها یکی از خواص معجزه آسای سویا به شمار می آید.
با توجه به شناختی که تا کنون از سویا بدست آوردید، بهتر است میزان جذب پروتئین در بدن ورزشکاران را دقیق تر ارزیابی نماییم.
مقایسه میزان جذب پروتئین های رایج در بدن
با توجه به موارد ذکر شده، پروتئین سویا از بقیه کمتر است اما باید توجه داشته باشید که این پروتئین کامل ارگانیک بوه و یک پروتئین کاملا طبیعی و سالم به شمار می آید.
لوبیا روغنی یا سویا، علاوه بر تامین مواد غذایی برای میلیون ها مردم، در تولید مواد شیمیایی نیز نقش بسزایی دارد.
به این دلیل نمی توان از روغن سویا به عنوان روغن سرخ کردنی استفاده کرد چون روغن استخراج شده دارای مقادیر بالایی از اسید لینولئیک می باشد.
سویا کم کالری و کم چرب بوده و منبع غنی از اسید آمینه لیزین و فیبرین می باشد و به پروتین حیوانی شباهت زیادی دارد. سویا دارای انواع ویتامین ها است، برای مثال ویتامین K که در انعقاد خون نقش دارد. ویتامینB9 که به عنوان فولات شناخته شده است و در دوران بارداری و حفظ جنین مورد استفاده قرار می گیرد.
سویا همچنین شامل مقادیر بالایی از تیامین یا ویتامین B1 است، این ویتامین در بهبود عملکرد اندام های بدن نیز تاثیر مناسبی دارد.
سویا همچنین سرشار از ویتامین E می باشد که می تواند سلول های مرده را ترمیم کند و سبب جوان سازی پوست شود.
هر کدام از ما به دنبال پوستی شفاف و سالم هستیم؛ برای این منظور می توان از روغن سویا استفاده کرد.
این روغن چربی اضافه پوست را گرفته و باعث زیبایی چهره می شود.
نکته جالب این است که سویا دارای فیتواستروژن بالایی است که باعث تولید استروژن در بدن شده و از پیری زودرس، یا چین و چروک، لک و خطوط صورت جلوگیری می کند.
همچنین مصرف سویا سبب درخشان شدن ناخن ها می شود.
پیشنهاد می شود برای داشتن موهای نرم و صاف، شست و شوی منظم مو ها به مدت ۳ ماه با آب سویا است.
سویا با داشتن اسید چرب امگا۳ سبب جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی می شود.
همچنین با داشتن آنتی اکسیدان های مختلف که از جمله آن ها اسید فیتیک است، از انواع سرطان ها، التهاب های شدید، دیابت و…پیشگیری می کند.
شما می توانید با استفاده از سویا وزن خود را کاهش دهید، شیر سویا کربوهیدرات کمی داشته و هیچ گونه اسید چرب اشباع شده ندارد در نتیجه اجازه نمی دهد چربی های اضافه در روده جذب شود و با این رویکرد وزن شما کاهش می یابد.
در برخی از مطالعات به فیتواستروژن اشاره می کند و بر این باور است که مصرف سویا به طور ناخواسته باعث کاهش تستوسترون و افزایش سطح استورژن می شود. این تحقیق درست بوده، زیرا اگر میزان زیادی از سویا مصرف شود باعث ایجاد مشکل در تستوسترون و استروژن می شود. اما اگر میزان مصرفی مناسب باشد و توسط یک کارشناس تغذیه در برنامه غذایی قرار بگیرد هیچ مشکلی در این راستا ایجاد نمی شود.
طبق تحقیات صورت گرفته متاسفانه مواد ضد مغذی در پروتئین سویا خام وجود دارد که این مواد مانع از جذب پروتئین آن می شود. در این راستا تولید کنندگان به این فکر افتاده اند که با تولید سویا ایزوله این مشکل را کاهش دهند. در طی این فرایند متیونین به سویا اضافه می شود که موجب افزایش BV شده و ارزش غذایی آن را بهبود می بخشد
با توجه به مطالبی که ذکر شده، سویا هم دارای خواص غذایی بسیار است و هم مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد مشکلات می شود. بنابراین مانند یک سکه دو رو است و باید در مصرف آن حتما از یک کارشناس تغذیه کمک بگیریم.
این نکته را به خاطر داشته باشید که مصرف پروتئین در دوره ای که رژیم غذایی استفاده می کنید نسبت به سایر موارد از اهمیت بالایی برخوردار است. این مورد را به خاطر داشته باشید که پروتئین سویا خاصیت عضله سازی، کاتابولیکی را نداشته و با گوشت قرمز، تخم مرغ و … قابل مقایسه نیست.
متخصصان تغذیه معمولا در تهیه برنامه های غذای بیماران خود، برای سویا ارزش ویژه ای قائل می شوند، چرا که سویا سبب کاهش کلسترول بد خون LDL و تری گلیسیرید می شود که این تندرستی و سلامتی را به دنبال دارد. اما در میزان مصرف آن باید با یک کارشناس تغذیه خوب مشورت کنید تا به میزان لازم به بدن وارد شود.
_______________________________________________
راه های ارتباطی با خانم راضیه رجبی
شماره تماس : ۰۹۳۵۳۱۶۶۶۰۶
_______________________________________________
سایر مطالب
نظرات
مریم مرادی,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹من مشاور تغذیم تو برنامه هام سویا نذاشته بود
یعنی کارش اشتباه و بد بوده؟
البته اینم بگم وزنم کم نشد اونجوری ک میخواستم
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۵ مهر ۱۳۹۹سلام وقت بخیر
سویا یک غذای الزامی در رژیم غذایی نمی باشد و مصرف آن برای بدن مفید است. بر اساس برنامه شما ممکن است مواد غذایی جایگزین در آن وجود داشته باشد.
رویا وفایی,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹سلام
مشکلم ناخونامه اصلا فرم خوبی ندارن زود میشکنه
چطوری از ابسویا اسفاده کنم
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۵ مهر ۱۳۹۹با سلام و وقت بخیر
شکستگی ناخن ها به دلیل کم بودن کلسیم در بدن است. بنابراین شما می توانید با یک برنامه غذایی مناسب این مشکلات را برطرف کنید.
زهرا حاجی پور,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹مصرف سویا تو دوران حاملگی ضرری نداره؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۵ مهر ۱۳۹۹با سلام و وقت بخیر
خیر، مصرف سویا در دوران بارداری اگر طبق برنامه انجام شود، هیچ مشکلی ایجاد نمی کند.
محیا رضایی,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹من کم خونی دارم استفاده کردن از سویا توی برنامه غذاییم ایرادی نداره؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۵ مهر ۱۳۹۹سلام روز شما بخیر
خیر، سویا باعث کم خونی و یا تشدید این بیماری نمی شود.
مریم فراهانی,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹ینی واقعا روی چاقی اثر میزاره؟ چه مقدار باید مصرف کرد؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۵ مهر ۱۳۹۹سلام وقت بخیر
همانظور که در مطلب اشاره شد، سویا مزایای زیادی دارد. میزان مصرفی بر اساس نیاز بدنی هر فرد تعیین می شود.
حسینی,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹ایا میشه از سویا در رژیم های غذایی لاغری هم استفاده کرد؟ روزانه چقدر میشه مصرف کرد؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۰۱ مهر ۱۳۹۹سلام وقت شما بخیر
بله …مصرف سویا در کم کاری تیرویید و سرطان های استروژن مثبت محدودیت دارد…
مامان علی,
۱۵ شهریور ۱۳۹۹ایا زنان باردار هم میتونن از سویا استفاده کنن؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۰۱ مهر ۱۳۹۹سلام وقت شما بخیر
در حد معمول بله