در دوران بارداری چون جنین از ذخایر معدنی مادر تغذیه می کند، ممکن است مادر با کمبود برخی مواد رو به رو شود. یک مثال ساده این موضوع را آشکار می کند. یک خانم باردار که حاملگی او با ًفاصله های خیلی کوتاه انجام می شود، مواد معدنی و مغذی مادر به شدت افت کرده و سلامتی او به خطر می افتد زیرا فرزندان همه این مواد مورد نیاز را مصرف کرده اند.
بنابراین دوران بارداری به عنوان یکی از مهم ترین دوران زندگی شما لازم است علاوه بر رژیم غذایی متعادل، متنوع و متناسب مکمل غذایی نیز مصرف کنید. مصرف مکمل بارداری نظیر مولتی ویتامین مینرال از آغاز ماه پنجم تا سه ماه بعد از زایمان توصیه می شود.
اسید فولیک سبب شکل گیری صحیح سیستم عصبی جنین می شود و از بروز نقایص مادرزادی جلوگیری می کند. اسید فولیک در دوران بارداری کاهش می یابد و کمبود آن ممکن است سلامتی جنین و مادر را به خطر بیندازد.
مصرف حبوبات و میوه و سبزیجات با برگ های سبز تیره مثل اسفناج بسیار مفید است.
همچنین مصرف سالاد، کاهو و خیار و همچنین سبزی خوردن برای جبران کمبود اسیدفولیک توصیه می شود.
البته قرص فرفولیک که حاوی ۴۰۰ میکرو گرم اسید فولیک است در اواسط دوران بارداری توسط کارشناس ارشد تغذیه تجویز می شود.
برای رشد و کارکرد صحیح جفت و جنین باید آهن به اندازه کافی وجود داشته باشد. قرص فروسولفات که از ماه پنجم بارداری شروع می شود برای هر خانم بارداری الزامی است. چرا که آهن با مصرف تنها مواد غذایی تامین نمی شود و شما باید مکمل نیز استفاده کنید.
مصرف قرص اهن ممکن است در برخی از زنان سبب تهوع، سرگیجه، اسهال و یا یبوست و معده درد شود. به شما توصیه می کنم قرص آهن را هر شب قبل از خواب میل کنید تا عوارض جدی آن کاهش یابد.
از دیگر مولتی ویتامین های مورد نیاز می توان به مکمل پرگویت، ماماویت، ید، فولیک اسید یوروویتال، فولیک اسید آپوویتال، مکمل پریناتال ویتالی تون، پریناتال دی اچ ای سنتری و قرص مولتی ویتامین پروناتال جینسانا اشاره کرد.
همیشه داشتن یک رژیم متعادل بسیار مهم است – و حتی در زمان بارداری از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا آنچه می خورید منبع اصلی مواد مغذی برای کودک شماست. با این حال ، بسیاری از زنان آهن ، فولات ، کلسیم ، ویتامین D یا پروتئین کافی دریافت نمی کنند. بنابراین هنگامی که باردار هستید ، برای شما مهم است که مقدار غذاهایی را که می خورید با این مواد مغذی افزایش دهید.
بیشتر خانم ها می توانند نیازهای بیشتر خود را با یک رژیم غذایی سالم شامل میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و پروتئین ها برآورده کنند. طبق تحقیقات صورت گرفته، سعی کنید غذاهای متنوعی از این گروه های غذایی اساسی بخورید. اگر این کار را انجام دهید ، احتمالاً تمام مواد مغذی مورد نیاز برای بارداری سالم را دریافت خواهید کرد.
شما و کودکتان در بارداری سالم به این مواد مغذی اصلی نیاز دارید:
به ساخت استخوان ها و دندان های محکم کمک می کند. منابع اصلی شامل شیر ، پنیر ، ماست و ساردین است. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط خود حدودا به ۱۰۰۰ میلی گرم نیاز دارید.
به سلول های قرمز خون کمک می کند تا اکسیژن را به کودک شما برسانند. منابع شامل گوشت قرمز بدون چربی ، لوبیای خشک ، نخود فرنگی و غلات غنی شده با آهن است. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط خود حدودا به ۲۷ میلی گرم نیاز دارید.
شما برای سلامت پوست ، بینایی و رشد استخوان به این ویتامین نیاز دارید. هویج ، سبزیجات تیره ، برگ دار و سیب زمینی شیرین منابع خوبی هستند. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط مادر حدودا به ۷۷۰ میکروگرم نیاز دارید.
باعث بهبود لثه ها ، دندان ها و استخوان ها می شود و به بدن شما در جذب آهن نیز کمک می کند. منابع خوب شامل مرکبات ، کلم بروکلی ، گوجه فرنگی و توت فرنگی است. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط مادر حدودا به ۸۵ میلی گرم نیاز دارید.
به بدن در جذب کلسیم کمک می کند تا به استخوان ها و دندان های کودک شما کمک کند. منابع عبارتند از قرار گرفتن در معرض نور خورشید ، شیر غنی شده و ماهی های چرب ، مانند ماهی قزل آلا. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط مادر حدودا به ۶۰۰ واحد بین المللی نیاز دارید.
به تشکیل سلول های قرمز خون کمک می کند و به بدن شما در استفاده از پروتئین ، چربی و کربوهیدرات ها کمک می کند. ویتامین B6 را می توانید در گوشت گاو ، جگر ، گوشت خوک ، غلات سبوس دار و موز پیدا کنید. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط مادر حدودا به ۱.۹ میلی گرم نیاز دارید.
به تشکیل گلبول های قرمز کمک می کند و سیستم عصبی شما را حفظ می کند. این ویتامین را فقط در محصولات حیوانی می توانید پیدا کنید. منابع خوب شامل جگر ، گوشت ، ماهی ، مرغ و شیر است. در دوران بارداری روزانه با توجه به شرایط مادر حدودا به ۲.۶ میکروگرم نیاز دارید.
ویتامین B که در تولید خون و پروتئین مهم است ، همچنین خطر نقص لوله عصبی (نقص مادرزادی و نخاعی) را کاهش می دهد. اسید فولیک را می توانید در سبزیجات سبز ، برگ دار ، جگر ، آب پرتقال ، حبوبات (لوبیا ، نخود ، عدس) و مغزها پیدا کنید.
برای کاهش خطر نقص در لوله عصبی باید روزانه حداقل ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک دریافت کنید. در دوران بارداری ، پزشکان توصیه می کنند روزانه با توجه به شرایط مادر حدودا ۶۰۰ میکروگرم دریافت کنید.۰
افزایش وزن در دوران بارداری مهم است و چیزی که کارشناس ارشد تغذیه شما به مدت نه ماه تا زمان زایمان کنترل خواهید کرد. با این حال ، افزایش بیش از حد یا کم وزن می تواند در طول بارداری شما و کودک شما را دچار مشکل کند.
فقط به این دلیل که برای دو نفر غذا می خورید به این معنی نیست که باید دو برابر مقدار غذا بخورید. اگر قبل از بارداری وزن خوبی دارید ، فقط باید روزانه به طور متوسط حدود ۳۰۰ کالری اضافی بخورید.
اگر انتظار بیش از یک نوزاد را دارید ، باید درباره اینکه چه مقدار غذا بخورید با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود در میان بگذارید. مواد مغذی و کالری مورد نیاز شما بیشتر از خانمهایی است که یک نوزاد دارند.
مکمل های ویتامین و مواد معدنی نمی توانند جایگزین یک رژیم غذایی سالم شوند. بیشتر پزشکان توصیه می کنند که زنان باردار علاوه بر داشتن رژیم غذایی سالم ، هر روز از یک مکمل ویتامین و مواد معدنی قبل از تولد استفاده کنند.
مصرف مکمل تضمین می کند که شما و کودکتان به اندازه کافی مواد مغذی مهم مانند اسید فولیک و آهن دریافت می کنید. اما در این کار زیاده روی نکنید – مصرف زیاد آن می تواند برای شما و کودک مضر باشد.
زنان باردار و زنانی که ممکن است باردار شوند نباید الکل مصرف کنند. نوشیدنی های حاوی الکل شامل آبجو ، شراب ، مشروبات الکلی ، نوشیدنی های مخلوط و … در این دوره ممنوع است.
حتی نوشیدن متوسط در دوران بارداری نیز می تواند مشکلات رفتاری یا رشدی برای کودک ایجاد کند. نوشیدن زیاد در دوران بارداری می تواند مشکلات جدی برای کودک ایجاد کند ، از جمله ناهنجاری و ناتوانی ذهنی.
اگرچه مشخص نیست که آیا مصرف زیاد کافئین منجر به سقط جنین می شود یا نه ، اما به نظر می رسد مصرف متوسط کافئین (حدود دو فنجان قهوه) این کار را نمی کند.
هنوز هم ، احتمالاً ایده خوبی است که در طول بارداری خود کافئین را در رژیم غذایی خود محدود کنید. کافئین زیاد می تواند در خواب اختلال ایجاد کند ، به حالت تهوع کمک کند و منجر به کم آبی بدن شود.
ماهی می تواند منبع خوبی از پروتئین ، اسیدهای چرب امگا ۳ و سایر مواد مغذی سالم باشد. اما زنان باردار باید مراقب باشند که از انواع خاصی از ماهی ها خودداری کنند زیرا حاوی مقادیر زیادی جیوه هستند که می تواند به کودک در حال رشد آسیب برساند. برخی از ماهی هایی که باید از آنها اجتناب کنید شامل شمشیر ماهی ، شاه ماهی و … است.
_______________________________________________
راه های ارتباطی با خانم راضیه رجبی
شماره تماس : ۰۹۳۵۳۱۶۶۶۰۶
آدرس پیج اینستاگرام خانم راضیه رجبی
کانال آپارات خانم راضیه رجبی
کانال نماشا خانم راضیه رجبی
_______________________________________________
سایر مطالب
۲۸
مهر۲۸
مهر
نظرات
سیما حاجی زاده,
۲۸ مهر ۱۳۹۹سلام . من سعی میکنم تا جایی که امکان دارد از غذا های طبیعی مصرف کنم و چیزاهایی که مواد فرآوری شده داشته باشند و یا فست فود اصلا مصرف نمیکنم آیا برای منم نیاز هست که در دوران بارداری مصرف قرص های مکمل داشته باشم
کرمانی زاده,
۲۸ مهر ۱۳۹۹آیا قبل از بارداری هم نیاز به مصرف قرص یا امپول ویتامین هست؟ من قصد بارداری دارم میخواهم بدانم چیزی هست که تهیه کنم؟