ویتامین های D ویتامین های محلول در چربی هستند که نقش مهمی در جذب کلسیم و سلامت استخوان و همچنین عملکرد ایمنی بدن دارند. پوست ما هنگام قرار گرفتن در معرض نور آفتاب ویتامین D تولید می کند ، اما به دلیل خطر سرطان پوست ، بسیاری از افراد از قرار گرفتن در معرض آفتاب جلوگیری می کنند یا از ضد آفتاب استفاده می کنند ، که مانع تولید ویتامین D در بدن می شود. بسیاری از انواع شیر و لبنیات ، همراه با آب پرتقال ، همچنین با ویتامین D. غنی شده است. هنوز بسیاری از ما ویتامین D کافی دریافت نمی کنیم و نیاز به مصرف مکمل داریم
این ویتامین محلول در چربی بوده و مقدار مورد نیاز برای بدن از دو روش تامین می شود؛ البته در مواردی ک با کمبود شدید این ویتامین در بدن مواجه شویم، میتوان از مکمل استفاده کرد؛ در روش اول با برخورد پرتو های فرابنفش خورشید به بدن ویتامینD ساخته می شود. در روش دوم ما می توانیم از مواد غذایی استفاده کنیم که دارای مقایر بالایی از این ویتامین است. از جمله این مواد می توان به ماهی، لبنیات، زردهی تخم مرغ، برخی قارچ ها و مهم تر از همه روغن جگر ماهی اشاره کرد.
این ویتامین در روده تحت تاثیر هومون های پاراتیروئیدی قرار می گیرد و به شکلی دیگر تغییر می کند که می تواند جذب کلسیم را در روده افزایش دهد.
ویتامینD در افزایش استحکام اسخوان ها نقش دارد و از استئومالاسی در بزرگسالان و کاهش تراکم تودهی استخوان در کودکان جلوگیری می کند. از آن جایی که بسیاری از سلول های بدن گیرنده ویتامینD هستند، این نوع ویتامین نقش مهمی در رشد سلول ها، بهبود کارکرد سیستم عصبی_عضلانی دارد.
رژیم غذایی نامناسب، مصرف غذایی کم، عدم دریافت پرتوهای خورشید از جمله دلایلی است که سبب کاهش این ویتامین می شود.
کمبود ویتامینD در بدن سبب افزایش احتمال سقط جنین، درد های مفصلی و عضلانی، مشکلات گوارشی و عدم جذب کافی، انواع سرطان ها، عدم انعقاد خون در زخم ها و بریدگی ها، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و دیابت می شود.
با توجه به تحقیقات انجام شده در زمینه پزشکی، تخمین ها براورد می کنند یک میلیارد نفر در دنیا، به کمبود ویتامینD مبتلا هستند. در ایران این مقدار به ۶۷ درصد رسیده است. برخی کشور ها درصدد هستند که ویتامینD را بصورت قرص های دی هلث اید با هدف تامین ویتامینD3 مورد نیاز سلول های بدن در کشور توزیع کنند تا از عوارض کمبود آن جلوگیری لازم به عمل آید.
ویتامینD یکی از مهم ترین ویتامین های مورد نیاز برای عملکرد بهتر سلول های بدن است. برخی دلایل سبب می شوند این ویتامین در بدن کاهش یابد.
اگر در رژیم غذایی تان خوراکی هایی که حاوی ویتامینD است نظیر میوه وسبزیجات، لبنیات، آب پرتقال، شیرسویا، تخم مرغ و انواع ماهی ها و…با کمبود این ویتامین در بدنتان مواجه می شوید.
شما می دانید یکی از منابع غنی ویتامینD نور آفتاب است؛ در واقع پرتو های فرابنفش خورشید حاوی مقادیر بالا از این ویتامین است. دیده می شود افراد با پوشاندن پوست خود به وسیله کرم های ضد افتاب سبب جلوگیری از تابش مستقیم نور می شوند در این صورت ویتامینD کاهش می یابد البته قرار گرفتن در معرض نور خورشید یکی شرایط ایجاد سرطان پوست را افزایش می دهد.
اختلال در کبد و کلیه سبب می شود ویتامینD به شکل فعال تبدیل نشود و بدن با کمبود آن مواجه شود.
از جمله عوارض و مشکلات این کمبود می توان به موارد زیر اشاره کرد.
از آن جا که هورمون پاراتورمون روی ویتامینD تاثیر گذاشته و آن را تغییر می دهد تا جذب کلسیم را از روده افزایش دهد، لذا با کمبود این ویتامین جذب کلسیم کاهش یافته که به آن هیپوکلسمی می گویند. از آن جا که کلسیم سبب استحکام و تراکم استخوان می شود بنابراین استخوان ضعیف شده و نرمی استخوان اتفاق می افتد ( استئومالاسی).
با توجه به موارد بالا احتمال شکستگی استخوان بیش تر می شود.
این تاثیرات بر عضلات و ماهیچه های قلبی نیز تاثیر گذاشته و زندگی فرد را در خطر می اندازد.
درد عضلات، سردرد و سرگیجه، حالت تهوع، عفونت یا سرماخوردگی های بدون بهبود، بیماری سلیاک یا IBD، سوزش معده، تضعیف سیستم ایمنی، یبوست، تنهایی و احساس افسردگی، ریزش مو و تیره شدن رنگ پوست و عرق زیاد، مبتلا شدن به بیماری ذات الریه و ام اس حتی مرگ زود هنگام از دیگر مشکلاتی است که این افراد ممکن است با هریک از این موارد مواجه شوند.
ویتامین D که به لحاظ فنی یک هورمون است تا یک ویتامین ، یک ماده مغذی حیاتی است. متأسفانه ، بسیاری از افراد ( حتی کسانی که رژیم خوبی دارند ) کمبود ویتامین D دارند.
به طور معمول ، ما ویتامین D را از خورشید دریافت می کنیم ، اما از آنجا که ما بیشتر از کرم های ضد آفتاب استفاده می کنیم، کمبود این ویتامین سطح سلامتی ما را تهدید می کند. در حقیقت ، تحقیقاتی وجود دارد که کمبود ویتامین D را با بیش از ۲۰۰ بیماری مرتبط می داند.
_______________________________________________
راه های ارتباطی با خانم راضیه رجبی
شماره تماس : ۰۹۳۵۳۱۶۶۶۰۶
آدرس پیج اینستاگرام خانم راضیه رجبی
کانال آپارات خانم راضیه رجبی
کانال نماشا خانم راضیه رجبی
_______________________________________________
سایر مطالب
نظرات
نیما,
۲۲ شهریور ۱۳۹۹سلام خانم دکتر آیا مصرف مکمل های کلسیمی عوارض هم دارد ؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۰۱ مهر ۱۳۹۹سلام وقت شما بخیر
توصیه اصلی دریافت منابع غذایی کلسیم هست که ۲ تا ۳ لیوان شیر و لبنیات نیاز به کلسیم رو تامین میکنه.و مصرف سرخود مکمل کلسیم توصیه نمیشه.
یوسفی,
۲۲ شهریور ۱۳۹۹از چه دسنی در کودکانمان باید مصرف ویتامین D را شروع کنیم؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۰۱ مهر ۱۳۹۹سلام روزتون بخیر
مصرف ویتامین دی از روز ۳ تا ۵ بعد از تولد به شکل قطره آ د شروع و تا پایان ۲ سالگی ادامه پیدا میکنه
نسیم,
۲۲ شهریور ۱۳۹۹روزانه چه مقدار باید ویتامین دی مصرف کنیم ؟ ایا مصرف بیش از حدش مضر است؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۲۶ شهریور ۱۳۹۹سلام روزتون بخیر
مصرف ویتامین ها بر اساس سن، وزن، جنسیت و سایر موارد در افراد متفاوت است. بهتر است برای آنالیز به یک کارشناس ارشد تغذیه مراجعه کنید و برنامه رژیم خود را دریافت کنید.
ناهید زمانی,
۰۳ مهر ۱۳۹۹برای درمان افت قند و فشار چه چیزی مصرف کنم که سریع اثرکنه من همیشه فشارم پایین است؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۲ مهر ۱۳۹۹سلام وقت شما بخیر
یک رژیم غذایی متعادل با توجه به مرحله بیماری شما می تواند هم مواد مورد نیاز بدنتان را تامین کند و همچنین به به کنترل و درمان بیماری شما کمک کند.
عباسی,
۰۳ مهر ۱۳۹۹همسرم به کبدچرب مبتلاست. همیشه خیلی کسله وخوابش هم زیاده چه راهکاری پیشنهاد میدید؟
دیجیتال مارکتینگ پیرایه,
۱۲ مهر ۱۳۹۹سلام وقت شما بخیر
بهتر است برای کنترل بیماری خود به یک متخخصص تغدیه مراجعه کند تا با توجه به مرحله بیماری یک برنامه غذایی مناسب دریافت کند تا مشکلات خستگی و … با تغذیه مناسب برطرف شود.